JB4tech.com - International Turbo Tuning Discussion
(#1)
Old
ChristopherMcDonnell ChristopherMcDonnell is offline
New Member
 
Posts: 7
Join Date: Dec 2020
Car: 2007 E92 335i
Smile E92 335i - New car engine light over 120mph - Logs attached - 12-03-2020, 07:56 AM

Hi Guys
Few questions appreciate any help.

Bought this 335i two weeks ago and often goes from map 2 into map 4 whenever I do a higher speed pull. Doesn't happen in 1st or 2nd. Only top of 3rd or start of 4th on WOT.

Boost is also lower than I would expect for map 2?

Here are the error codes logged on the car
2EF7 characteristic diagram thermostat, controls
2A82 Inlet-Vanos variable cam control test
3100 low boost mode engaged -- CEL displayed

Also, when loading the JB4 desktop app up for the first time I could see third gear was set to 2.0 in settings, however, the log show it going beyond that...
I am of course going to replace the vanos but would appreciate any other feedback on if the logs look ok and the settings are ok?

Car has Jb4 and *****. No other mods.
Log 2: No traction loss - https://***********/u/christopher338/pull-2-3rd-gear
Log 1: https://***********/u/christopher338/pull-1-3rd-gear

Slight traction loss at start over manhole cover -
Also photos attached of settings.


My questions are:
1. I ordered a new Vanos, it will be here in 2 days, is this most likely the engine light issue?
2. My boost is hitting 12-13psi, should it be hitting the 14.5psi in map 2 or is this normal?
3. Why when 3rd gear is set to 2psi does the car still make 12-13 psi?

Thanks!

I've also attached my settings.

I'm doing a trackday on the 19th so would love to get the car running smoothly
Attached Images
  

Last edited by ChristopherMcDonnell; 12-03-2020 at 07:59 AM.. Reason: Links removed. Fixed.
Reply With Quote
(#2)
Old
DeepEddy DeepEddy is offline
Junior Member
 
Posts: 155
Join Date: Feb 2019
Car: E92
Default 12-03-2020, 07:01 PM

tmap should be 0,1or 2 depending on the trap sensor u have installed

and 6-cyl timing settings are wrong that depends on ur dme is it msd80 for i8aos or msd81 for ijeos
Reply With Quote
(#3)
Old
DeepEddy DeepEddy is offline
Junior Member
 
Posts: 155
Join Date: Feb 2019
Car: E92
Default 12-03-2020, 07:06 PM

Now that I looked again you should really stop where u are and reset everything to default and go from there . Your settings are out of wack
Reply With Quote
(#4)
Old
DeepEddy DeepEddy is offline
Junior Member
 
Posts: 155
Join Date: Feb 2019
Car: E92
Default 12-03-2020, 07:07 PM

E Series N54 JB4 - N54Tech.com - International Turbo Racing Discussion

Start here there is a pic of default settings .
Reply With Quote
(#5)
Old
DeepEddy DeepEddy is offline
Junior Member
 
Posts: 155
Join Date: Feb 2019
Car: E92
Default 12-03-2020, 07:12 PM

For starters
Attached Images
 
Reply With Quote
(#6)
Old
dRDiesel's Avatar
dRDiesel dRDiesel is offline
Junior Member
 
Posts: 305
Join Date: Apr 2018
Car: BMW
Default 12-03-2020, 08:25 PM

Your max boost for 3rd was set to 2.0


2011 335d
2013 335is
2018 340i
Reply With Quote
(#7)
Old
ChristopherMcDonnell ChristopherMcDonnell is offline
New Member
 
Posts: 7
Join Date: Dec 2020
Car: 2007 E92 335i
Default 12-08-2020, 06:34 PM

DeepEddy

Thank you very much. It seems someone purposely entered random stuff in the JB4! Now that I've read up on it a bit more I'm not sure where anyone came up with these settings.

I started by updating the firmware on the JB4 to the latest version. I then setup everything as in photos you sent. (Thanks!)

I have not set 6 cyl timing yet but will go back and fix at a later point.

Here's my new log: https://***********/u/christopher338...log=0&data=1-4


In regards to the below:
2EF7 characteristic diagram thermostat, controls

Is that thermostat or can it be a multitude of things?

I have smoke coming from the exhausts (albeit a small amount) constantly (white), and it does have a sweet smell). I presume head gasket in N54 would be pretty uncommon, what else could it be?
Reply With Quote
(#8)
Old
ChristopherMcDonnell ChristopherMcDonnell is offline
New Member
 
Posts: 7
Join Date: Dec 2020
Car: 2007 E92 335i
Default 12-08-2020, 09:06 PM

Also I must add I’ve had no oil consumption in the 2-3k miles I’ve done so far.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump




vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright 2007 - 2022, JB4tech.com